keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Runon rajat ja vapaudet

Jukka Koskelainen

Runon avaruus -kurssin ryhmäesittely, kevät 2010

Runon avaruus -kurssi oli työpaja edistyneille. Kurssi ei ollut kuitenkaan pelkkää työtä, vaan kävimme läpi erilaista nykyrunoutta. Kurssilla käytiin myös aktiivista keskustelua -- esimerkiksi aivan uusimmasta runoudesta -- ja tuotiin esiin erilaisia mielipiteitä.

Osallistujat tuovat kurssille runoja, ja niitä arvioidaan yhdessä, mietitään mitä runo merkitsee ja pohditaan sen vahvoja ja heikompia puolia. Melkein joka kerta annetaan myös tehtävä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että määrätään runon aihe (myrsky kesämökillä, ahtaajien lakko) ja annetaan vielä pari lisärajoitusta. Joskus runoon pitää sijoittaa tiettyjä sanoja, mielellään sellaisia, joita kirjoittajat eivät yleensä käytä. Tai sitten runo pitää kirjoittaa tiettyyn muotoon, käyttää esimerkiksi määrätty määrä sanoja per rivi.

Ajatuksena on, että harjoituksissa annettu "vieras" aines törmää kirjoittajan omiin keinoihin ja sanastoon, ja näin syntyy jotain uutta ja kiinnostavaa. Annetut rajoitukset johtavat uusiin oivalluksiin yhtä lailla kuin nykyrunon huimaava, mutta joskus myös lamaannuttava vapaus.

Keväällä 2010 harjoitustehtäviä tehtiin ahkerasti ja innostuneesti, jopa siinä määrin että niistä saatiin saman tien monta mallikelpoista runoa, joten päätimme panna näytteille myös jokusen harjoitusten pohjalta syntyneen runon. Suurin osa on kuitenkin kurssin aikana syntyneitä runoja, ja mukana on myös muutama palautteen jälkeen uudelleen kirjoitettu runo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti